Türkiye'de Kaynakları Doğru Kullanma Problemi Vardır


Bu haber 2015-05-18 22:25:45 eklenmiş ve 1770 kez görüntülenmiştir.

Türkiye Kamu-Sen Ar-Ge Merkezinin yaptığı araştırma, Türkiye’nin içinde bulunduğu borç batağının boyutlarını gözler önüne sererken alınan borçların da doğru yerlerde kullanılmadığını ortaya koydu.

Hazine Müsteşarlığı’ndan alınan verilere göre, 2002 yılında 229 milyar dolar olan Türkiye’nin toplam borç stoku, 2014 yılı sonu itibariyle 592 milyar dolara yükseldi.

Buna göre, geride kalan 12 yılda tam 363 milyar dolar daha borçlanıldı ama bu borçların büyük kısmı faiz ödemelerine gitti. 12 yılda alınan borçlar ülkede yatırıma aktarılmış olsa idi, bugün Türkiye ekonomik ve sosyal anlamda çok daha farklı bir konumda olacak ve işsizlik sorunu ortadan kalkacaktı.

Öyle ki, alınan 363 milyar dolar borçla tam 13 GAP Projesi daha yapılabilirdi ya da MARMARAY gibi 45 proje bitirilebilirdi.

2002 – 2014 yılları arasında alınan iç ve dış borçlarla 48 bin 370 km hızlı tren hattı döşenip, Türkiye’nin doğudan batıya, kuzeyden güneye her noktası demir ağlarla örülebilirdi.

Bu borçlarla duble yol yapılmış olsa idi, tam 1 milyon 815 bin km’lik bir duble yol ağı oluşturulabilirdi.

363 milyar dolar borç alınarak fabrika kurma tercihi yapılsaydı, özelleştirme bedeli üzerinden 45 tane TÜPRAŞ ya da 31 tane Türk Telekom büyüklüğünde işletme kurulabilir, yüz binlerce genç işsize iş imkânı sağlanabilirdi.

Sürekli olarak 2002 yılı ve öncesini kötüleyen iktidarın geride kalan 12 yılda, 80 yılda alınan borçları iki buçuk kat artırdığı, Borç yükündeki bu artışa rağmen, iktidarın 80 yılda yapılan yatırımların onda birini dahi hayata geçiremediği gibi özelleştirme adı altında elde olan değerlerimizi de hoyratça sattığını, çalışanları, memuru perişan ettiği ortadadır.

Seçim beyannamelerinde işçiye, memura, emekliye, asgari ücretliye zam yapacağını ifade eden siyasi partilere ‘Kaynağı nereden bulacaksınız?’ diyenlerden, 12 yılda heba ettikleri 363 milyar doların hesabını da sormak bir zorunluluk haline gelmiştir.

Ar-Ge merkezimizin yaptığı bu çalışma ülkemizde kaynakların nasıl sorumsuzca heba edildiğini ve gelecek nesillerimizin ekonomik esaret altına alındığını ortaya koyması bakımından son derece önemlidir.

Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en büyük yatırımları olarak görebileceğimiz GAP, MARMARAY, Hızlı Tren, TÜPRAŞ gibi yatırımların yüzlerce, hatta binlercesini gerçekleştirebileceğimiz büyüklükteki kaynaklarla, arazi rantına soyunan ve yakın çevresini ihya edenlerin, emekliye verilecek iki maaş ikramiye, asgari ücretliye verilecek 500 TL’lik zam için ortalığı bir birine katmaları, vatandaşı, kaynak gerekçesiyle korkutmaya çalışmaları son derece manidardır. Araştırma ortaya koymuştur ki, bu ülkede kaynak problemi değil, kaynakları doğru kullanma problemi vardır.

A.Kerim EFLATUN

İl Temsilcisi

ETİKETLER :
Yorumlar
Adınız :
E-Mail :
Başlık :
Yorumunuz :
Güvenlik :
Değiştir  
Toplam 0 yorum. Tüm yorumları okumak için tıklayın.
Diğer EKONOMİ haberleri
2022-04-03 02:15:05
2020-11-23 19:15:12
2015-03-10 15:50:44
2015-03-10 15:48:30
E-Mail Bulten Kaydi
Arşiv Arama
- -
Anket
Bir gazeteyi takip etmenizin sebebi nedir?
İçeriği
Yazarları
Siyasi görüşü
Görsel çekiciliği
Diğer
Köşe Yazarları
 ‹ 
 › 
Elazığ Sonnokta Gazetesi - Elazığ Son Dakika
© Copyright 2013 elazigsonnokta.com/. Tüm hakları saklıdır.Web Tasarım Elazığ Sonnokta haber yazılımı alt yapısı ile yapılmıştır.
GÜNDEM
Kadına Şiddet
Anayasa Haberleri
Trafik Kazaları
Yerel Seçimler
SPOR
Galatasaray
Fenerbahçe
Basketbol Haberleri
Şampiyonlar Ligi
SİYASET
Devlet Bahçeli
Kemal Kılıçdaroğlu
AKP Haberleri
EĞİTİM
Web Tasarım Hizmeti
Eğitim Bakanlığı
DÜNYA
Avrupa Haberleri
Amerika Gündemi
Suriye İç Savaş
Arıkan Meselesi
Elazığ Nakliyat Firmaları
Elazığ Polat Nakliyat
Elazığ Nakliyat Firması
seks shop   sex shop   sex toys   erotik seks shop   gay sex shop   gay sex shop   strapon nedir   kızılay sex shop   vibratör   izmir sex shop   antalya sex shop   ankara sex shop   istanbul sex shop   istanbul sex shop   antalya sex shop   izmir sex shop   bursa sex shop   ankara sex shop   istanbul sex shop   antalya sex shop   izmir sex shop   bursa sex shop   ankara sex shop   istanbul sex shop   ankara sex shop   bursa sex shop   bursa sex shop   antalya sex shop   sex shop   izmir erotik shop   seks shop   sex shop   sex shop   sex shop   seks shop istanbul   فرمتجر الجنس   فروشگاه جنسی   فروشگاه جنسی   هزاز   متجر الجنس اسطنبول   вибратор   фаллоимитатор   секс-игрушки   деление знакомства   секс-шоп   знакомства с иностранцами   sex shop   iç giyim   saç bakım   işitme cihazı   sinop otelleri   sinop otelleri   sinop otelleri   sinop otelleri   sinop otelleri   sinop otel fiyatları   sinop otel tavsiye