Aşı ile Menenjitsiz Bir Dünya Mümkün...


Bu haber 2016-04-25 15:04:04 eklenmiş ve 683 kez görüntülenmiştir.

Menenjitin beyin zarlarının iltihabı anlamına geldiğini belirten Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, menenjitin sebeplerini şöyle açıkladı: “Beyni çevreleyen üç zar vardır. Bunlardan ikisinin arasında bulunan sıvı beynin travmalarda zarar görmesini önler. Ancak burası bağışıklık sisteminin hiç çalışmadığı bir bölge olduğundan, mikroplar oraya ulaştığı zaman çok kolaylıkla iltihap kapabilir. Menenjit, hayati bir organ olan beynin etrafındaki dokuların iltihabı olduğu için, ciddi zararlara yol açabilir. 1940’lı yıllarda, modern tedavi yöntemleri olan antibiyotikler bulunmadan önce, menenjit hastalığı büyük oranlarda ölümle sonuçlanıyordu. Antibiyotik tedavisine geçildikten sonrasında bile ölüm oranları %10'lar civarında devam ediyor. Menenjite neden olan 3 önemli bakteriden Hib ve pnömokoka karşı bütün Türk çocukları aşılanıyor. Bu nedenle günümüzde %90 vaka meningokok adı verilen bakteri ile gelişiyor.

Menenjit, ciddi ve kalıcı sağlık sorunlarına neden olabilir

Menenjit geçiren hastalarda en sık görülen kalıcı hasarlardan birinin işitme kayıpları olduğunu belirten Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, şöyle devam etti: “Bunun dışında menenjit öğrenme güçlükleri, sara nöbetleri ve felç gibi ciddi sonuçlar doğurabilen bir hastalıktır. Hekim gözüyle baktığınız zaman, meningokok bakterisinin neden olduğu kan iltihabı bir hekimin karşılaşabileceği en kötü, en çok korkutan tablodur. Çünkü çok hızlı seyreden bir hastalıktır. Yaşayanlarda da dolaşım bozukluğuna bağlı kol, bacak kayıpları olabilNir. Bu

hastalık grip nezle gibi çok sık görülen bir hastalık değildir fakat öldürücü ve sakat bırakıcı bir hastalıktır. Menenjitte ölüm oranı %10’dur. Ancak sepsis denilen, kana mikrop karışmasıyla seyreden tablo oluşursa ölüm oranları %20-30’dur.”

Kalabalık ortamlarda dikkat edilmeli!

Kalabalık ortamlara dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Mehmet Ceyhan şöyle söyledi: “İki yaşın altındaki çocuklar, mikropla karşılaşma olasılığı olan sağlık personeli, bağışıklık sorunları olan kişiler, kreşler, okullar, kışlalar gibi kalabalık yerlerde yaşayanlar risk altında. Örneğin Hac sırasında bu risk artıyor. Hacılar kendileri aşılandıklarında hastalıktan korunuyorlar fakat mikrobu boğazlarında taşıyarak getiriyorlar ve kendileriyle temas edenlere bu mikrobu bulaştırıyorlar.” Menenjitin belirtilerinden bahseden Prof. Dr. Mehmet Ceyhan şunları söyledi: “Çok küçük çocuklarda belirtileri çok gizli seyrediyor. Çok hafif bir ateşle, bazen vücutta bir döküntüyle kendini belli ediyor. Bu sebeple tanı koymak zor oluyor veya tanı konduğu zaman geç kalınmış olabiliyor. Çünkü bu hastalık çok hızlı seyrediyor. Daha büyük çocuklarda ise ateş kusma ve baş ağrısı görülüyor.”

Menenjite karşı en etkili korunma yöntemi aşı!

Aşının önemini vurgulayan Prof. Dr. Mehmet Ceyhan şunları söyledi: “Bütün menenjit vakalarının sadece %3'ü risk gruplarında oluyor, geri kalan %97 ise sağlıklı insanlarda görülüyor. Aşının gerekli olmasının sebeplerinden biri yetişkinlerin %10'unun boğazlarında bu mikrobu taşıyor olması. Yani genelde bu mikroptan kaçınmak mümkün olmuyor. Örneğin otobüse biniyoruz ve mikrobu taşıyan insan yanımızda oturuyor. Bu mikroba karşı tek etkili korunma yöntemi aşılamadır.”

Aşılar Türkiye'de yılda 14 bin hayat kurtarıyor!

Aşı haftasından bahseden Prof. Dr. Mehmet Ceyhan şunları söyledi: “Türkiye için ele alırsak, eğer aşılama yapmazsak yılda 14.296 ölüm meydana gelir, birçok sakatlık ortaya çıkar ve yılda 20 milyar euro kaybımız olur. Bu rakamlar Türkiye’ye ait rakamlar. Bunu dünyaya yansıttığımız zaman çok daha büyük rakamlar çıkar ve bu hiçbir felaketle kıyaslanamaz. Belki trafik kazalarıyla kıyaslanabilir. Türkiye'de yılda trafik kazası sebebiyle yaklaşık 40.000 civarında ölüm meydana geliyor ama bunun önlenmesi aşıyla korunabilen hastalıklar kadar kolay değil. Ya da insan öldüren çok sayıda kanser var ama kanserin aşı gibi bir koruyucu yöntemi yok. Dolayısıyla aşıyı, mevcut koruyucu yöntemler içerisinde kıyaslayabilecek bir örnek bile yok. Bütün insanlara sigarayı bıraktırsanız bile aşıyla elde edebileceğiniz faydanın en fazla %1'ini elde edersiniz.”

ETİKETLER :
Yorumlar
Adınız :
E-Mail :
Başlık :
Yorumunuz :
Güvenlik :
Değiştir  
Toplam 0 yorum. Tüm yorumları okumak için tıklayın.
Diğer SAĞLIK haberleri
2022-04-03 02:15:05
2020-11-23 19:15:12
2015-03-10 15:50:44
2015-03-10 15:48:30
E-Mail Bulten Kaydi
Arşiv Arama
- -
Anket
Bir gazeteyi takip etmenizin sebebi nedir?
İçeriği
Yazarları
Siyasi görüşü
Görsel çekiciliği
Diğer
Köşe Yazarları
 ‹ 
 › 
Elazığ Sonnokta Gazetesi - Elazığ Son Dakika
© Copyright 2013 elazigsonnokta.com/. Tüm hakları saklıdır.Web Tasarım Elazığ Sonnokta haber yazılımı alt yapısı ile yapılmıştır.
GÜNDEM
Kadına Şiddet
Anayasa Haberleri
Trafik Kazaları
Yerel Seçimler
SPOR
Galatasaray
Fenerbahçe
Basketbol Haberleri
Şampiyonlar Ligi
SİYASET
Devlet Bahçeli
Kemal Kılıçdaroğlu
AKP Haberleri
EĞİTİM
Web Tasarım Hizmeti
Eğitim Bakanlığı
DÜNYA
Avrupa Haberleri
Amerika Gündemi
Suriye İç Savaş
Arıkan Meselesi
Elazığ Nakliyat Firmaları
Elazığ Polat Nakliyat
Elazığ Nakliyat Firması
seks shop   sex shop   sex toys   erotik seks shop   gay sex shop   gay sex shop   strapon nedir   kızılay sex shop   vibratör   izmir sex shop   antalya sex shop   ankara sex shop   istanbul sex shop   istanbul sex shop   antalya sex shop   izmir sex shop   bursa sex shop   ankara sex shop   istanbul sex shop   antalya sex shop   izmir sex shop   bursa sex shop   ankara sex shop   istanbul sex shop   ankara sex shop   bursa sex shop   bursa sex shop   antalya sex shop   sex shop   izmir erotik shop   seks shop   sex shop   sex shop   sex shop   seks shop istanbul   فرمتجر الجنس   فروشگاه جنسی   فروشگاه جنسی   هزاز   متجر الجنس اسطنبول   вибратор   фаллоимитатор   секс-игрушки   деление знакомства   секс-шоп   знакомства с иностранцами   sex shop   iç giyim   saç bakım   işitme cihazı   sinop otelleri   sinop otelleri   sinop otelleri   sinop otelleri   sinop otelleri   sinop otel fiyatları   sinop otel tavsiye