Dış Borçlar Tehlikeli Boyutta !


Bu haber 2016-05-18 15:00:49 eklenmiş ve 61759 kez görüntülenmiştir.

Kamu-Sen İl Temsilcisi Kerim EFLATUN yayımladığı basın bildirisiyle,dış borçlanma hakkında bilgi verdi. Yayımladığı yazıdan satır başları ise şöyle;

Türkiye Kamu-Sen Ar-Ge Merkezinin yaptığı araştırmalara göre Türkiye’nin borç sarmalı gittikçe içinden çıkılamaz bir hal alıyor.

 

Bir taraftan vatandaşların borcu gün be gün artarken, diğer taraftan da devletin borçları katlanarak büyüyor.

 

Araştırmaya göre 2002 yılında 129,7 milyar dolar olan Türkiye’nin dış borç yükü, 13 yılda yüzde 206,9 oranında artarak 2015 yılı sonu itibariyle 398,0 milyar dolara ulaştı.

 

Buna göre Osmanlı’nın borçlarını da yüklenen Türkiye Cumhuriyetin, kuruluşundan 2002 yılına kadar geçen 80 yıllık sürede alınan borçların toplamının iki katı yalnızca geride bıraktığımız 13 yılda alındı.

 

Dış borç stokunda yaşanan bu artışa bağlı olarak dış borçların Gayri Safi Yurt İçi Hasıla’ya (GSYİH) oranı da tehlikeli boyutlara ulaştı.

 

Öyle ki, Türkiye’nin en ağır ekonomik krizini yaşadığı 2000-2001 yıllarında dış borçların GSYİH’ye oranı yüzde 57’ler dolayındayken, 2002’den beri ilk defa geçtiğimiz yıl bu oran yüzde 50’ler seviyesini aşarak yüzde 55,3’e yükseldi.

 

Gelinen noktada ABD’nin faiz artırımlarına başlaması, altın fiyatlarında yaşanan yükseliş, petrolün varil fiyatının yeniden 40 dolar seviyelerini aşması ülke içinde alım gücünün düşmesi, TL’nin değer kaybetmesiyle birlikte önümüzdeki dönemde Türkiye’nin büyük bir finans sıkıntısına sürükleneceğini ve ülke ekonomisi için tehlike çanlarının çaldığını ortaya koydu.

 

2002 yılından beri dışarından 268 milyar dolar yeni borç alınmış, IMF’ye olan borçların bitirildiği iddia edilmesine rağmen, Türkiye’nin toplam borçlarında herhangi bir azalma olmamıştır, aksine borç yükü artmaya devam etmiştir. Önemli olan alacaklının kim olduğu değil, borçlunun kim olduğudur. Bu da Türk milletidir. 13 yılda bu denli borç alınmış olmasına rağmen personelin, emekli, dul ve yetimin GSYİH’dan aldığı pay artmamış, elde edilen kaynaklar gelir dağılımının dengelenmesinde kullanılmamış, istihdam artırıcı yatırımlara dönüştürülmemiştir.

 

Bu süreçte geleceğe olumlu yatırımlar yapılmak yerine geleceğimiz ipotek altına alınmış, var olan değerlerimiz de yok pahasına elden çıkarılmıştır. Bu sürede alınan borçların milletin gelir düzeyini de artırmadığı, memur ve emekli maaşlarının reel gelişiminde ortaya çıkmaktadır. 2002 yılı temel alındığında memur maaşının ekonomik gelişmeler karşısında yüzde 23,1 zorunlu harcamalar karşısında yüzde 11,9 değer kaybettiği görülmüştür. Hayırsız evlat misali elde olanları satıp sürekli borç alıp yandaşları için sahte bir cennet yaratanlar milletimize ekonomik cehennemi yaşatmaktadırlar.

ETİKETLER :
Yorumlar
Adınız :
E-Mail :
Başlık :
Yorumunuz :
Güvenlik :
Değiştir  
Toplam 0 yorum. Tüm yorumları okumak için tıklayın.
Diğer YEREL haberleri
2022-04-03 02:15:05
2020-11-23 19:15:12
2015-03-10 15:50:44
2015-03-10 15:48:30
E-Mail Bulten Kaydi
Arşiv Arama
- -
Anket
Bir gazeteyi takip etmenizin sebebi nedir?
İçeriği
Yazarları
Siyasi görüşü
Görsel çekiciliği
Diğer
Köşe Yazarları
 ‹ 
 › 
Elazığ Sonnokta Gazetesi - Elazığ Son Dakika
© Copyright 2013 elazigsonnokta.com/. Tüm hakları saklıdır.Web Tasarım Elazığ Sonnokta haber yazılımı alt yapısı ile yapılmıştır.
GÜNDEM
Kadına Şiddet
Anayasa Haberleri
Trafik Kazaları
Yerel Seçimler
SPOR
Galatasaray
Fenerbahçe
Basketbol Haberleri
Şampiyonlar Ligi
SİYASET
Devlet Bahçeli
Kemal Kılıçdaroğlu
AKP Haberleri
EĞİTİM
Web Tasarım Hizmeti
Eğitim Bakanlığı
DÜNYA
Avrupa Haberleri
Amerika Gündemi
Suriye İç Savaş
Arıkan Meselesi
Elazığ Nakliyat Firmaları
Elazığ Polat Nakliyat
Elazığ Nakliyat Firması
seks shop   sex shop   sex toys   erotik seks shop   gay sex shop   gay sex shop   strapon nedir   kızılay sex shop   vibratör   izmir sex shop   antalya sex shop   ankara sex shop   istanbul sex shop   istanbul sex shop   antalya sex shop   izmir sex shop   bursa sex shop   ankara sex shop   istanbul sex shop   antalya sex shop   izmir sex shop   bursa sex shop   ankara sex shop   istanbul sex shop   ankara sex shop   bursa sex shop   bursa sex shop   antalya sex shop   sex shop   izmir erotik shop   seks shop   sex shop   sex shop   sex shop   seks shop istanbul   فرمتجر الجنس   فروشگاه جنسی   فروشگاه جنسی   هزاز   متجر الجنس اسطنبول   вибратор   фаллоимитатор   секс-игрушки   деление знакомства   секс-шоп   знакомства с иностранцами   sex shop   iç giyim   saç bakım   işitme cihazı   sinop otelleri   sinop otelleri   sinop otelleri   sinop otelleri   sinop otelleri   sinop otel fiyatları   sinop otel tavsiye