Anasayfa
Masaüstü Görünüm
Geri Dön

KANSER TARAMALARI DEVAM EDİYOR

Elazığ Halk Sağlığı Müdürü Dr. Yunus GÜNEŞ İlimiz de yapılan kanser taramaları hakkında yazılı bir açıklama yaptı. Güneş yaptığı yazılı açıklamada;

Kanser, dünyada ve ülkemizde sebebi bilinen ölümler sıralamasında kalp-damar hastalıklardan sonra ikinci sırada yer almaktadır. Bu nedenle tüm dünyada önemli bir toplum sağlığı problemidir. Özellikle ortaya çıkışının önlenebildiği, taramalarla kansere bağlı ölümlerin önüne geçilebildiği ve erken teşhis edildiğinde tedavinin yaşam kalitesine çok şey katabildiği kanser türlerini göz önüne alırsak korunmanın önemi artmaktadır. Ülkemizde ulusal kanser kontrol programı kapsamında 30-65 yaş arası kadınlara rahim ağzı kanseri, 40-69 yaş arası kadınlara meme kanseri ve 50-70 yaş arası kadın ve erkeklere kolon kanseri taraması yapılmaktadır.

2017 yılı Ocak ayından bu yana ilimizde KETEM (Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi), Aile Hekimlikleri ve Toplum Sağlığı Merkezleri aracılığıyla 5177 kişiye Meme Kanserine yönelik Mamografi taraması, 6372 kişiye Rahim Ağzı Kanserine yönelik HPV taraması ve 9015 kişiye Kolon Kanserine yönelik Gaitada Gizli Kan taraması yapılmıştır. İlçelerimizden taramaya katılım sağlayan 993 vatandaşımız İl Merkezinde bulunan KETEM e Müdürlüğümüz araçları ile getirilmiş, işlemler tamamlandıktan sonra aynı araçlarla ilçelerine gönderilmiştir. İlimiz Merkez ve İlçelerinde Ulusal Kanser Tarama Programı kapsamında yapılan çalışmalarımız hız kesmeden devam etmektedir.

Günün Diğer Haberleri