Anasayfa
Masaüstü Görünüm
Geri Dön

F.Ü HASTANESİNDE SEPSİS HASTALIĞI İLE İLGİLİ BİLGİLENDİRME TOPLANTISI YAPILDI…

13 Eylül Dünya Sepsis Günü nedeniyle Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Cerrahi Tıp Bilimleri Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Azize Beştaş ve Doç. Dr. İsmail Demirel tarafından Sepsis hastalığı, tedavi yöntemleri ve sonuçları hakkında bilgilendirme toplantısı düzenlendi.

Fırat Üniversitesi Hastanesi Konferans Salonunda düzenlenen bilgilendirme toplantısına Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Kazez, Hastane Başhekimi Prof. Dr. Refik Ayten, Tıp Fakültesi öğretim üyeleri ile çok sayıda davetli katıldı.

Toplantı öncesinde konuşan Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Kazez, bugün itibari ile Türk Yoğun Bakım Derneğinin katkılarıyla Sepsis hastalığına karşı farkındalık oluşturmak amacıyla 52 il de 117 Hastane de 200’e yakın öğretim elemanı tarafından bilgilendirme toplantısı düzenlendiğini belirterek, Tıp Fakültesi Cerrahi Tıp Bilimleri Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Azize Beştaş ve Doç. Dr. İsmail Demirel’e bilgilendirme toplantısına katıldıkları için teşekkür etti.

Sepsis hastalığının tüm dünya da giderek artan bir tehdit olduğuna dikkat çeken Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Cerrahi Tıp Bilimleri Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr.

İsmail Demirel, sepsis hastalığının enfeksiyonlara karşı vücudun oluşturduğu normal dışı yanıtın organ fonksiyonlarında bozukluk ve yetmezlik oluşturması sonucunda ortaya çıkan ve ölüm oranı oldukça yüksek olan bir hastalık olduğunu söyledi.

Doç. Dr. Demirel, “Dünyada her yıl 31.500.000 kişide Sepsis geliştiği tahmin edilmektedir. Sepsis gelişen hastaların ölüm olasılığı hastanın genel sağlık durumu ve yaşı, tanı koyulma zamanı, tedavinin başlama zamanı, tedavinin yeterliliği, tedavinin yapıldığı sağlık kuruluşunun yeterliliği, hastalığın şiddeti gibi nedenlere bağlı olarak %20-80 arasında değişir. Ülkemizde sepsis gelişen hastaların hastane ölüm oranları hastalığın şiddetine bağlı olmakla birlikte ortalama %60 civarındadır. Her yıl Sepsis gelişen hastaların 5.5 - 8 milyonunun hayatını kaybettiği düşünülmektedir. A.B.D.’de her yıl 1.670.000 kişide Sepsis gelişmekte ve bu hastaların 258.000’i hayatını kaybetmektedir. İngiltere’de her yıl 150.000-260.000 kadar sepsis vakası görülmektedir.

Sepsis akciğer kanseri-prostat kanseri-meme kanseri-AIDS toplamından daha fazla kişide görülmektedir. Türkiye de henüz bu hastalıkla ilgili bir veri bulunmamaktadır” dedi.

Tıp Fakültesi Cerrahi Tıp Bilimleri Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Azize Beştaş ise, Sepsis’e karşı savaşta sağlık personelinin ve halkın farkındalığının büyük önem taşıdığını belirterek, Tanı ve tedavinin gecikmeden yapılabilmesi ve böylelikle sepsis görülme sıklığı ile sepsis nedeniyle ölümlerin azaltılabilmesi için halkın farkındalığının büyük önem taşıdığını söyledi.

Sepsis hastalığının tedavi yöntemlerinden de bahseden Prof. Dr. Beştaş, “ Sepsis kişiler arasında ayrım yapmaz. Genç, yaşlı, zengin, fakir, ırk ve cinsiyete bakmaksızın ölümcül klinik tabloyu oluşturur. Bağışıklık sistemi zayıflamış, 65 yaşında veya daha yaşlı, 1 yaşından daha küçük kişilerin riski daha yüksektir. Kronik hastalıkları olanların riski

daha yüksektir. Örneğin Şeker hastalığı, AIDS, Kanser, Böbrek veya karaciğer hastalığı, Ciddi yanık ve Fiziksel travma gibi. Kronik hastalığı olanların enfeksiyon risklerini azaltmak için neler yapmaları gerektiğini doktorlarından öğrenmeleri gereklidir. Örneğin şeker hastalığı olanlarda kan şekerinin kontrol edilmesi.

Sepsis hastanelerdeki yoğun bakım ünitelerinde tedavi edilir.

Enfeksiyonlar tedavi edilir, hayati organ fonksiyonlarının devamlılığı sağlanır, kan basıncı düşüşüne engel olunur. Bu amaçla antibiyotikler ve çeşitli serumlar kullanılır. Normal kan basıncını ve kan oksijen düzeyini devam ettirmek için hastalara serumlara ek olarak serum içinde değişik ilaçlar verilir, oksijen uygulanır ve suni solunum cihazlarına bağlanılarak solunumları desteklenir. Böbrek problemi gelişen hastalarda ilgili ilaç tedavileri ve farklı diyaliz uygulamaları yapılır. Tüm bunlara ek olarak çok farklı başka tedavi yöntemlerinin bir arada kullanılması gerekli olabilir” diye konuştu.

Günün Diğer Haberleri