YASEMİN AÇIK:TÜTÜN ÜRÜNLERİNİN YASA DIŞI TİCARETİ ÖNLENMELİDİR


Bu haber 2015-05-29 14:36:08 eklenmiş ve 1150 kez görüntülenmiştir.

Sağlığı Geliştirme ve Sigara ile Mücadele Derneği Başkanı Prof. Dr. Yasemin AÇIK, "31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü" dolayısıyla bir açıklama yaparak;“Tütün kullanımı; toplum genelinde çok yaygın olarak görülen, ölüm, ekonomik kayıp ve iş gücü kaybına yol açan önemli hastalıkların en başta gelen önlenebilir nedenlerinden biridir” dedi.

            31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü dolayısıyla yazılı bir açıklama yapan Prof. Dr. Yasemin AÇIK; “Dünya Sağlık Örgütü bu yıl 31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü’nün ana temasını “Tütün Ürünlerinin Yasadışı Ticaretinin Önlenmesi” olarak belirlemiştir. Dünya genelinde “Tütün Kontrolü Çerçeve Sözleşmesi”nin imzalanması ile birlikte, birçok ülkede tütün ve tütün ürünlerini zararlarının önlenmesine dair yasalar çıkarılmış ve sağlığa ilişkin önemli kazanımlar elde edilmiştir. Ancak, son yıllarda tütün ürünlerinin yasa dışı yollarla ticaretinin giderek artması ve yaygınlaşması, sigara ile mücadelede elde edilen bu kazanımların önündeki en büyük engellerden birini oluşturmaktadır "değerlendirmesinde bulundu.

            Prof. Dr. AÇIK, tütün ürünlerinin yasa dışı yollarla ticaretini  engellemek amacıyla "Kaçakçılıkla Mücadele Eylem Planı ve Yol Haritası" çıkarılması gerektiğine dikkat çekerek şunları kaydetti:"Yasa dışı yollarla ticareti yapılan tütün ürünlerinin üzerinde; sağlığa zararlı etkileri konusunda uyarı yazılarının bulunmaması, bu yasa dışı ürünlerin daha çok gençler ve çocuklar aracılığı ile, yasadışı yollarla,  cadde ve sokak aralarında satılması nedeniyle, gençler ve çocukların bu ürünleri denemeleri ve kullanmaları riskini artırmaktadır.

Ayrıca; tütün ve tütün ürünlerinin yasa dışı ticareti; devletlerin bu ürünlerden alacağı vergilerin kaybına, ticari yolsuzluğun ve kaçakçılığı artmasına, devlet yapısının zayıflamasına ve yasa dışı yollarla gelir elde etmeyi özendirmeye neden olacaktır. Tütünün yasa dışı ticareti  ile terör ve silah kaçakçılığı, bağımlılık yapıcı madde kaçakçılığı gibi diğer yasa dışı ticaret şekillerinin de artacağı ve aralarında bağlantı olduğu da bilinmektedir.

Tütün ve tütün ürünlerinin yasa dışı yollarla ticaretinin önlenmesi ve kaçakçılıkla mücadelede; sağlık çalışanları, akademisyenler, Sağlık Bakanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma, TAPDK, belediyeler,  iş dünyası ve medya çalışanlarının da içinde bulunduğu,  sektörler arası iş birliği ile eğitim ve mücadele stratejileri belirlemeli,yapılacaklar ile ilgili “Kaçakçılıkla Mücadele Eylem Planı ve Yol Haritası” oluşturulmalıdır."

ETİKETLER :
Yorumlar
Adınız :
E-Mail :
Başlık :
Yorumunuz :
Güvenlik :
Değiştir  
Toplam 0 yorum. Tüm yorumları okumak için tıklayın.
Diğer SAĞLIK haberleri
2022-04-03 02:15:05
2020-11-23 19:15:12
2015-03-10 15:50:44
2015-03-10 15:48:30
E-Mail Bulten Kaydi
Arşiv Arama
- -
Anket
Bir gazeteyi takip etmenizin sebebi nedir?
İçeriği
Yazarları
Siyasi görüşü
Görsel çekiciliği
Diğer
Köşe Yazarları
 ‹ 
 › 
Elazığ Sonnokta Gazetesi - Elazığ Son Dakika
© Copyright 2013 elazigsonnokta.com/. Tüm hakları saklıdır.Web Tasarım Elazığ Sonnokta haber yazılımı alt yapısı ile yapılmıştır.
GÜNDEM
Kadına Şiddet
Anayasa Haberleri
Trafik Kazaları
Yerel Seçimler
SPOR
Galatasaray
Fenerbahçe
Basketbol Haberleri
Şampiyonlar Ligi
SİYASET
Devlet Bahçeli
Kemal Kılıçdaroğlu
AKP Haberleri
EĞİTİM
Web Tasarım Hizmeti
Eğitim Bakanlığı
DÜNYA
Avrupa Haberleri
Amerika Gündemi
Suriye İç Savaş
Arıkan Meselesi
Elazığ Nakliyat Firmaları
Elazığ Polat Nakliyat
Elazığ Nakliyat Firması
seks shop   sex shop   sex toys   erotik seks shop   gay sex shop   gay sex shop   strapon nedir   kızılay sex shop   vibratör   izmir sex shop   antalya sex shop   ankara sex shop   istanbul sex shop   istanbul sex shop   antalya sex shop   izmir sex shop   bursa sex shop   ankara sex shop   istanbul sex shop   antalya sex shop   izmir sex shop   bursa sex shop   ankara sex shop   istanbul sex shop   ankara sex shop   bursa sex shop   bursa sex shop   antalya sex shop   sex shop   izmir erotik shop   seks shop   sex shop   sex shop   sex shop   seks shop istanbul   فرمتجر الجنس   فروشگاه جنسی   فروشگاه جنسی   هزاز   متجر الجنس اسطنبول   вибратор   фаллоимитатор   секс-игрушки   деление знакомства   секс-шоп   знакомства с иностранцами   sex shop   iç giyim   saç bakım   işitme cihazı   sinop otelleri   sinop otelleri   sinop otelleri   sinop otelleri   sinop otelleri   sinop otel fiyatları   sinop otel tavsiye